UV Nyomtatás

A legmodernebb UV nyomtatóval

Nem csak plasztikkártyák gyártására

UV nyomtatófej mozgásban

Az UV nyomtatás működése

Az UV nyomtatás gyakorlatilag a tintasugaras nyomtatás egyik legmodernebb fajtája.

Az UV nyomtatókban speciális festék van, nem tartalmaz oldószert, a festékekben a színes pigment részecskék úgynevezett akril monomerekhez vannak kötve.

Azon az elven működik, mint a műkörmök vagy fogpótlások, UV fény hatására a monomer polimerizálódik, (térhálósodik) a megvilágítás erősségétől függően, de szinte azonnal megszilárdul és a nyomtatott felülethez kapcsolódik.

Sajnos ez a típusú festék nem minden anyaghoz képes jól kapcsolódni, a nem megfelelő tapadás előkezelő anyagok használatával nagymértékben javítható.

 

Az UV nyomtatás könnyen dolgozik fehér alányomással vagy fedőlakkozással, a nagyon rövid száradási idő (térhálósodás) miatt, a festék rétegeket közvetlenül egymásra is lehet nyomtatni.

Használt festékek

Cyan

Cyan

Magenta

Magenta

Yellow

Yellow

Black

Black

White

White

Gloss

Gloss

 

Az UV nyomtatófej a tintát a nyomtatandó felületre juttatja, cseppenként kialakítva a teljes képet.

A felületre érkező festékcseppek megvilágításáról nagyteljesítményű UV lámpák gondoskodnak, ennek hatására a festékcseppek azonnal kikeményednek (polimerizálódnak).

Az UV nyomtatás, ha lassan is de kezdi kiszorítani az oldószeres nyomtatókat, mint a tekercses nyomtatókat és a táblanyomtatókat, ezek a fő irányvonala az UV nyomtatásnak, emellett természetesen a tárgynyomtatók amivel a plasztikkártyáink egy részét nyomtatjuk is egy dinamikusan fejlődő ága az UV nyomtatásnak.

A hagyományos, hőpréselt laminált kártyákkal szemben, ahol a nyomtatás a laminálás alatt található, az UV nyomtatás a kész kártyák felületére is képes nyomtatni, nincs szükség laminálásra, hiszen a nyomat ellenálló a mechanikai sérüléseknek és az ultraibolya sugárzásnak.

Az UV nyomtatott plasztikkártyák felülete mindig matt sosem fényes kivéve, ha fényes fedőlakkozást alkalmazunk, ennek technológiai okai vannak.

Dombornyomtatott plasztik névjegykártya UV nyomtatóval nyomtatva

Az UV nyomtatás előnyei

Oldószermentes Festékek

Oldószermentes Festékek

Nem tűzveszélyes

Nem tűzveszélyes

Nincs Száradási Idő

Nincs Száradási Idő

Rugalmas Festékek

Rugalmas Festékek

Nincs Kipárolgás

Nincs Kipárolgás

Réteges Nyomtatás

Réteges Nyomtatás

rugalmas strandlabda UV nyomtatóval nyomtatva

Az UV nyomtató festékek előnyei közt a legfontosabb, hogy nem tűzveszélyesek és az emberi szervezetre sem olyan károsak, mint az oldószeres festékek.

Nem kell száradási idővel számolni, nyomtatás közben nincs irritáló kipárolgás, ami komoly szellőztető rendszer kiépítését követeli meg.

A UV nyomtatókkal készült festékek rugalmasak is lehetnek és a különböző rétegek egymásra is nyomtathatók.

A sötét vagy átlátszó alapanyagokra a négy szín nyomtatás alá szükséges fehér színt is nyomtatni a jobb láthatóság végett.

A jól megválasztott lakkozás általában egy kis pluszt ad a nyomtatott grafikának, amit szintén a festékrétegekre kell nyomtatni.

Ezeket a rétegeket akár egyszerre is tudjuk nyomtatni egy menetben, amivel a nyomtatási idő, ezáltal a költségek is csökkennek.

Tárgynyomtatás

Az UV nyomtatáson belül a tárgynyomtatás egy speciális terület.

A táblanyomtatóknál, ahol egy állandó síkfelületet kell nyomtatni sokkal egyszerűbb a feladat.

A tárgynyomtatásnál viszont különböző magasságú, formájú és anyagú termékeket kell nyomtatni ráadásul egyszerre többet.

Sablonokkal megoldható a termékek elhelyezése a tárgyasztalon egymástól egyenlő távolságra, de a sablonok optimális kiosztása, valamint a nyomtatás sebességének maximalizálása minőségromlás nélkül szakértelmet kíván.

A legmodernebb UV nyomtatók, mint amivel mi is dolgozunk, képesek változtatható cseppmérettel dolgozni, ez nagyon hasznos, mert minél magasabbról kell nyomtatni, annál pontosabb a nyomtatás minél nagyobb a cseppméret, viszont igazán finom részletek nyomtatásához, mint amilyenek a tollak, csak kis cseppmérettel lehet dolgozni, hogy a nyomat kellően részletgazdag legyen, viszont a kis cseppeket a legkisebb légmozgás is eltérítheti a céljától.

Sajnos a tárgynyomtatásnál sok esetben nagyon nehéz a nyomtatófejet ideális távolságban tartani a nyomtatandó tárgytól, mert nagyon változatos tárgyakat hoznak nyomtatni, valamint sokszor van némi magasságkülönbség köztük vagy netán a felületen kiemelkedések találhatóak, amik behatárolják a minimális nyomtatási távolságot.

A modern nyomtatófejnek hála, minden nyomtatáshoz könnyen tudunk megfelelő cseppméreteket konfigurálni akár közeli részlet dús vagy távoli nyomtatásra van szükség.

Tárgynyomtatónk óriási munkaterülete

0
Magasság
0
Szélesség
0
Hosszúság

Az általunk üzemeltetett UV nyomtató a legmodernebb és legsokoldalúbb gépek egyike.

Kimondottan nagy tárgyasztallal rendelkezik, a nyomtatási terület 1500x700mm méretű és a behelyezhető termék magassága akár 25cm is lehet.

Az UV nyomtató úgynevezett egykaros toronnyal szerelt, ami lehetővé teszi a tárgyasztalnál nagyobb termékeket is nyomtatni, ha a nyomtatási terület nem nagyobb, mint 700x1500mm.

Rendelkezünk forgástest modullal, amivel palackok, poharak, kulacsok is nyomtathatók gyakorlatilag a teljes felületen.

A sokoldalú sablonjainkkal a leg komplikáltabb nyomtatási feladatokat is el tudjuk végezni.

 

Ha UV nyomtatott kártyára, vagy egyéb nyomtatott termékre lenne szüksége,

kérje ingyenes ajánlatunkat

UV nyomtatóval nyomtatható anyagok

A műanyagoknak igen sok típusa van ezek közül a legtöbb jól nyomtatható UV nyomtatóval, a nyomtatás maradandó és fizikai sérüléseknek jól ellenáll.

Némely műanyagokat azonban a maradandó nyomtatáshoz elő kell kezelni speciális előkezelő anyagokkal.

 Van a műanyagoknak egy egészen kicsi része, amelyen szinte egyáltalán nem mard meg a nyomtatás, ilyenek egyes polipropilén termékek(PP).

A papírok szinte kivétel nélkül jól nyomtathatók UV nyomtatókkal, talán néhány speciálisan kezelt papírra nem tapad meg az UV nyomtatás, azonban ilyen papírokat ritkán használnak olyan termékekhez, amit utólagosan kellene nyomtatni.

Az üvegeket minden esetben előkezelő folyadékkal kell kezelni a nyomtatás előtt, mert a nyomtatás nem tapad jól az üvegek felületén.

Üveg nyomtatásra léteznek speciálisan üvegekhez kifejlesztett festékek, amik sokkal jobb tapadást érnek el.

Az üveg nyomtatásokban maró hatású vagy erősen lúgos mosószerek kárt tehetnek, kerüljük ezek használatát.

Fémeken az UV nyomtatás általában gyengén tud megtapadni, előkezelő használatával azonban Jelentősen ez javítható.

Eloxált alumíniumokon és rozsdamentes acél termékeken egyéb előkészítés is szükséges.

A fém nyomtatásokban a maró hatású vagy erősen lúgos mosószerek kárt tehetnek, kerüljük ezek használatát.

A bőrök UV nyomtatása a bőr cserzésén és előkészítésén múlik leginkább, hogy nyomtatható e vagy sem, nincs rá szabály, mely bőrökön igen és mely bőrökön nem tapad meg a nyomat.

Minden esetben próbanyomtatásra van szükség, amit ingyenesen elvégzünk.

A textileknél általános szabály, hogy minél több poliésztert tartalmaz annál könnyebb nyomtatni, valamint a szöszös, szálas anyagokon kevésbé tökéletes a nyomtat.

100% pamutot hoz képest az 5% poliésztert tartalmazó pólókon sokkal szebb a nyomat.

A faanyagokat jól lehet nyomatni UV nyomtatóval, mivel rengeteg féle létezik és mindet még nem volt módunk kipróbálni, lehetnek olyan faanyagok, amit esetleg nehezebb nyomtatni.

A lakkozott vagy laminált faanyagok jól nyomtathatók

dombornyomtatott plasztikkártya uv nyomtatóval nyomtatva
műanyag toll uv nyomtatóval nyomtatva
fehér póló uv nyomtatóval nyomtatva
atlátszó műanyag vonalzó uv nyomtatóval nyomtatva
csizmadia janos plasztikkartya szakerto
Csizmadia János
Nyomdavezető
+36 70 245 7327

plasztikkartyainfo.hu

EXIN Print Kft.

Székhely cím: 2360 Gyál, Vak Bottyán u 4.

Műhely cím, Új: Budaörs, Teller Ede krt. 770, 2040.

+36 70 245 7327

© 2012 plasticcard.it 2017 plasztikkártyainfo.hu All Rights Reserved.

Search