Szublimációs kártyanyomtatás

Direkt és Retransfer technológiával

A szublimációs nyomtatás működése

 

A szublimációs kártyanyomtatók, a nyomtatási folyamat közben hő felhasználásával juttatják a festékanyagokat a nyomtatandó felületre. Azért nevezik szublimációs nyomtatásnak, mert a festék anélkül megy át szilárdból gázhalmazállapotba, hogy közben folyadékhalmazállapottal is rendelkezne.  

Sok belépőszintű és professzionális szublimációs nyomtatót terveztek és használnak a mai napig is plasztikkártyák nyomtatására, valamint fényképészeti nyomatok készítéséhez.

 

avansia 3Ezeket a szublimációs nyomtatókat nem szabad összetéveszteni azokkal a tintasugaras nyomtatókkal, amelyek speciális szublimációs festéket használnak transzferpapírok nyomtatására, egy későbbi hő préssel történő szublimálásra.

szublimácios plasztikkártyanyomtató festákszalagokA legtöbb szublimációs nyomtató az YMCKO (Yellow Magenta Cyan Black Overlay) színeket használja, amely kissé eltér az ismertebb CMYK nyomtatástól. Az úgynevezett overlay valójában egy vékony laminátum, amely megvédi a nyomatot attól, hogy hő hatására vagy a nap UV sugárzása miatt a festék kifakuljon.

 

Használt festékek

Yellow

Yellow

Magenta

Magenta

Cyan

Cyan

Black

Black

Overlay

Overlay

A leggyakoribb eljárás, amikor a színeket egymás után rögzítik a nyomtatandó felületen.

Ehhez a festéket egy celofán szalagon tárolják egymás után, ahol minden szín külön panellal rendelkezik. Minden színes panel a nyomtatott médium méretének felel meg, például egy plasztikkártya, amelynek mérete hozzávetőleg 86x54mm " a nyomtatónak öt darab 86x54mm-es panelje van.

 

A fejlettebb Retransfer nyomtatók a nyomtatandó felületnél nagyobb panelekkel rendelkeznek, mert ezek a nyomtatók kifutós nyomtatásra képesek.

 

A nyomtatási ciklusban a nyomtatófej alatt, ami általában ugyanolyan széles, mint a rövidebb oldala a nyomtatott médiumnak egy henger található, amely a továbbításon kívül a szublimáláshoz elengedhetetlen nyomás fenntartását is biztosítja.

A fejben található mikrofűtőelemek képesek a hőmérsékletüket gyorsan változtatni, ezért az alkalmazott hőmennyiségtől függően, különböző mennyiségű festéket tudnak a nyomtatott médium felületére szublimálni.

dtc nyomtatas mukodese

Miközben a nyomtatandó média és a nyomtatószalag egymással szinkronban elhalad a nyomtatófej alatt, a nyomás és a hő hatására a festék a nyomtatandó felületre szublimál a nyomtatott média teljes hosszában.

A különböző színek egymás után, ugyan abban az irányban kerülnek egymásra, minden egyes színnél a médiát visszahúzza a nyomtató és előröl kezdi a nyomtatást a soron következő színnel, mígnem az overlay kerül a nyomtatásra, ezt követően a nyomtató a kész kártyát kiadja.

A direrkt transfer és a Retransfer technológiákról bővebben.

plasztikkartyainfo.hu

EXIN Print Kft.

Székhely cím: 2360 Gyál, Vak Bottyán u 4.

Műhely cím, Új: Budaörs, Teller Ede krt. 770, 2040.

+36 70 245 7327

© 2012 plasticcard.it 2017 plasztikkártyainfo.hu All Rights Reserved.

Search