Hasznos Információk

Plasztikkártyáról, RFID Kártyákról

Általános információk

Direkt és Retransfer Nyomtatás

 

A szublimációs plasztikkártyanyomtatóknak két nagy csoportját különböztetjük meg.

 

DTC (Direct To Card) vagy másnéven Direkt a kártyára nyomtatók, melyek közvetlenül a plasztikkártyák felületére szublimálják a festékanyagot, vagyis a plasztikkártyák felülete érintkezik a porcelán nyomtatófejjel.

A másik csoport, az úgynevezett Retransfer (HDP) nyomtatók, Magyarul talán másodlagos átvitelnek mondanám vagy valami hasonló.

A lényege a technológiának, hogy a szublimálás nem direkt a kártyák felületére történik, hanem egy közvetítő fóliára, amely fóliát a kártyák felületére hőkezelik a szublimált képpel együtt.

Mindkét technologiának megvannak a maga előnyei és korlátai.

 

DTC

Az ezzel a technológiával nyomtatott plasztikkártyák minősége, az összes kártyanyomtatási eljárás közül a leggyengébb.

Vannak olyan felhasználási területei a plasztikkártyáknak, amihez ez a minőség is elegendő, mint például a belépőkártyák, edző termi bérletek, tagságikártyák stb.

Azok a nyomtatók, amik ezt a technológiát használják, nem képes a plasztikkártyák teljes felületére nyomtatni, mindig marad egy minimális keret a kártyák szélein, valamint a kártyák felületi egyenletlenségei nyomtatási hibákat eredményeznek.

Kimondottan ellenjavallott az érintkezővel rendelkező chipkártyák érintkező felőli oldalának nyomtatásához, mert ha akár csak minimálisan is kilók az érintkező a kártya síkjából, tönkre teheti a nyomtatófejet, ami a legköltségesebb alkatrésze ezeknek a nyomtatóknak.

Nagy előnyük ezeknek a nyomtatóknak, hogy képesek az egyszínű (monokromatikus), gyantás szalagokat is használni, ahol a teljes szalag egyetlen fedőszínből áll.

A szublimációs szalagoktól eltérően, ahol a nyomatok rendelkeznek bizonyos átlátszósággal, ezért egymásra nyomtatva a színeket bármilyen színárnyalat előállítható, ezeknél a szalagoknál a hátteret a szín szinte teljes egészében kitakarja, ezért ezeket értelmetlen egymásra nyomtatni.

A DTC nyomtatás működése

A monokromatikus szalagok sajátja még, hogy a hő változtatásával nem lehet a szín mennyiségét szabályozni, ha elegendő a hő van nyomat, ha kisebb a hő, mint kellene akkor nincs nyomat.

Ha a grafika tartalmaz ilyent, akkor a sem kisebb hővel nyomtat, hanem a nyomtatott pixelek mennyiséget csökkenti, mintegy imitálva a halványabb színt.

Természetesen ez nem kívánt eredményre vezethet, ezért mindig érdemes megfelelő grafikát készíteni a kívánt nyomat elérése érdekében.

Elérhető színek gyantás szalagoknál a legtöbb típushoz: fekete, fehér, piros, kék, zöld, arany (fémhatású), ezüst (fémhatású), márkától és típustól függően változhat a kínálat.

Egyéb speciális szalagok is készülnek néhány DTC nyomtatóhoz, mint az aláíráscsíkhoz, lekaparható réteghez (scatch-off), biztonsági UV jelöléshez vagy a biztonsági hologram nyomtatásához.

 

Ha kártyanyomtatóra van szüksége, kérje technikusaink segítségét, hogy megtaláljuk az ön igényeinek legmegfelelőbb megoldást.

Retransfer

A HDP vagy Retransfer nyomtatás egy úgynevezett fordított hőátvitelű eljáráson alapul.

Szemben a hagyományos szublimációs kártyanyomtatókkal, melyeknél a celofánról a színeket a nyomtatófej közvetlenül a kártya felületére szublimálja, itt a nyomtatás egy kétlépéses folyamat.

  1. Az első lépésben a DTC nyomtatókhoz hasonlóan egyenként szublimálja a nyomtató fej a színeket, de nem közvetlen a kártyák felületére, hanem egy nagyfelbontású kép tükörképét egy átlátszó, úgynevezett transzfer filmre, amelyen a végleges kép nagyobb, mint a kártya mérete.
  1. Ezután a kártyát és a transzfer filmet a nyomtató precízen egymáshoz pozícionálja, majd egy fűtött görgő a kártyára laminálja a transzferfilmre nyomtatott képet.

A retranysfer nyomtatás működése

 A laminálás közben a transzfer film egy része a kártya felületéhez sül, ezáltal a kép az átlátszó fólia alá kerül, gyakorlatilag a kártyán belülre, ezért itt az overlay maga a transzfer film kártyára sült rétege.

Ez a nyomtatási eljárás kifutós nyomtatás, vagyis a kártya teljes felülete nyomtatott, nincsen a DTC nyomtatóval készült kártyákéhoz hasonló keret, körben a kártya szélein.

A DTC nyomtatókhoz képest a nyomat fényesebb és a vastagabb Overlay miatt sokkal szebb felülettel rendelkeznek, a színek sokkal élénkebbek és teltebbek, mint a DTC nyomtatóknál elérhető.

A retransfer nyomtatóknál elérhető a nagyobb, 600dpi-s felbontás is, amivel a nyomtatás minősége az ipari lézer nyomdagépekkel készült kártyákéval vetekszik.

 

Ha kártyanyomtatóra van szüksége, kérje technikusaink segítségét, hogy megtaláljuk az ön igényeinek legmegfelelőbb megoldást.

A legfontosabb Nyomtató Gyártó Partnereink

Evolis
Fargo
Datacard
Cinna
Magicard
DNP
HITI
Zebra
csizmadia janos plasztikkartya szakerto
Csizmadia János
Nyomdavezető
+36 70 245 7327

plasztikkartyainfo.hu

EXIN Print Kft.

Székhely cím: 2360 Gyál, Vak Bottyán u 4.

Műhely cím, Új: Budaörs, Teller Ede krt. 770, 2040.

+36 70 245 7327

© 2012 plasticcard.it 2017 plasztikkártyainfo.hu All Rights Reserved.

Search